Persoonlijk cadeau of speciale wensen

Soms werk ik in opdracht. Afhankelijk van de tijd en de wensen. Om een persoonlijk werk te maken ga ik uit van minimaal 5 weken levertijd. 

Keramiek maken is namelijk een langzaam proces. Na het draaien moet het drogen om na een aantal dagen afgedraaid te worden. Dan krijgt het stuk zijn definitieve vorm, standring en eventueel oren of decoratie. Daarna moet het langzaam, in circa 2 weken geheel uitdrogen voordat het de 1e keer gestookt kan worden op 1020°. Wanneer er nog vocht in de klei zit kan het in de oven stoom vormen en kan het werk door de kracht van de stoom uit elkaar barsten, exploderen. Deze biscuitstook zorgt ervoor dat een product voldoende stevig is om goed vast te pakken en poreus genoeg om het glazuur op te nemen.  

Bijna alle glazuren die ik gebruik zijn door mij ontwikkeld of worden vanuit losse grondstoffen samengesteld. Ik gebruik dus vrijwel geen fabrieksglazuren. Het samenstellen, afwegen, zeven, mixen en testen is een nauwkeurig proces en vergt veel tijd.  

Na het glazuren moet het eindproduct de oven in voor de glazuurstook.  Afhankelijk van de grondstoffen die in het glazuur zitten en de klei die gebruikt is, deze moeten op elkaar afgestemd zijn anders "past" het glazuur niet door o.a. verschillende krimp, volgt de glazuurstook op een temperatuur tussen 1060°C-1280°C. Deze stook duurt circa 24 tot 48 uur. 

Hieronder volgen wat voorbeelden van opdrachten.  O.a. Tulpenvaas/ schaal met een persoonlijke skyline van gebouwen en plaatsen waar iemands is geboren/woont/werkt/ is getrouwd.