Studio BYNA

Studio BYNA is mijn kleine ontwerp- en keramiekstudio in Soest, waar ik me voornamelijk bezig houd met keramiek. Met een knipoog is Studio BYNA een verwijzing naar BY, ‘gemaakt door’, mijn naam (Nancy Arends) én "bijna" perfect, naar het resultaat wat ik met een kritische blik bekijk als het uit de oven komt.


Vanaf het moment dat ik in 2018 een servies gedraaid zag worden op een horecabeurs, ben ik verslaafd aan klei. Dít wilde ik ook. Wat begon als hobby, (de pottenbakcursussen in de wijde omgeving zaten vol, dus werden het boetseerlessen) mondde uit in het op YouTube en Instagram bekijken van tientallen filmpjes over klei, draaien, glazuren en stoken. Dit bracht me al snel tot de aanmelding voor de driejarige Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda. De oude, kleine keramiekoven van mijn moeder verhuisde naar Soest en daarmee legde ik de basis voor mijn huidige studio. Wat mij zo fascineert aan keramiek is dat ik het hele proces zelf in de hand heb, kan uitvoeren. Decoreren, stoken, monteren, drogen, glazuren, stoken en samenstellen van de gewenste glazuren. Míjn idee, míjn handen, wat klei…..vandaaruit vormt zich een stuk. Niet alleen het creatieve proces, maar ook de chemische en technische kennis, kennis van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur, zijn nodig om een goed, slijtvast, duurzaam product te maken.
 
De ruimte waar ik nu werk zit in de voormalige garage aan ons huis. Een prachtige grote ruimte van vijf bij vijf, die beetje bij beetje meer wordt zoals ik voor ogen heb. Met de komst van stromend water, voldoende punten met elektra, opbergruimte, extra verwarming of isolatie wil ik een volwaardig atelier creëren, waarvanuit ik kan werken. zodat ik in de toekomst mijn kennis via cursussen en/of workshops kan delen. Deze werkplek bij huis geeft de ruimte om de tijd praktisch te verdelen tussen gezin en werk. Huiswerk begeleiden, kop thee met de kinderen, checken van mijn ‘work in progress’ of even een oven  in- of uitladen.
 
Met mijn theorie al op zak, werk ik nu hard aan mijn twaalf eindexamenopdrachten. Door Covid19 kreeg de opleiding te maken met een tijdelijke sluiting en zijn de examens wat vertraagd. Ik hoop in oktober 2021 praktijkexamen toe doen, tegelijk met de examenexpositie. Mijn droom is het maken van een eigen collectie: mijn ontwerpen en zelf ontwikkelde glazuren. Het idee dat mensen genieten van een gebruiksvoorwerp zoals een mooie vaas, theeservies of fruitschaal van mijn hand, dat maakt de vele uren van bestuderen van chemische formules, kennis op doen van de verschillende eigenschappen van de grondstoffen, draaiuren maken, talloze glazuurtesten, heel veel teleurstellingen, meer dan goed. Met geduld en liefde komt er steeds meer beschikbaar in de webshop, kom ik steeds dichter bij mijn droom. En maak ik u blij met een mooi product.

Naast keramiste ben ik ook getrouwd met Dennis en zijn wij ouders van drie kinderen: Cas (2007), Floor (2009) en Mees (2011). Vlak voor de geboorte van de oudste kwamen wij wonen in Soest, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, omgeven door bossen, maar ook bij de polders naast de Eem. Ik ben geboren in Deventer (1978) en opgegroeid in Voorschoten. Het creatieve is me met de paplepel ingegoten: mijn moeder maakte beelden van keramiek en brons en mijn vader en opa tekenden en schilderden. Ik studeerde in Haarlem.


Nog wat weetjes en wist-je-datjes over mij:

 • Maandagavond train ik bij trimhockey, in de weekenden sta ik als begeleider langs de lijn bij de hockeyteams van mijn kinderen.
 • Zaterdagavond borrel ik het liefst met vrienden of ga naar een festival, concert of theater. Mijn favoriete band is Racoon.
 • Je kunt me wakker maken voor de Aziatische keuken, vooral met Curry’s, sushi, spring Rolls, koriander of wasabimayonaise maak je me blij.
 • Sinds kort ben ik begonnen met vogelen: kijken door mijn verrekijker vind ik heerlijk! De meeste dieren vind ik leuk, zolang ze maar buiten zijn en blijven.
 • Ik heb een hekel aan boodschappen doen, #langlevepicnic en vooral het bedenken wat ik moet maken….helemaal in een gezin met vijf waarin er altijd wel iemand iets niet lust of er spontaan vrienden of vriendinnen blijven eten.
 • Ik luister dagelijks een of meerdere podcasts.
 • Mijn laatste duik was in 2006: toen zwommen we met een walvishaai voor de kust van Mozambique. Onze wens voor een volgende mooie reis is Costa Rica. Italië is het land waar we veruit het meest op vakantie zijn geweest.
 • Mijn favoriete rode wijn van het moment is La Grage Delay, een blend van 70% Grenache en 30% Syrah.
 • Ik heb mijn makelaarsdiploma en werkte jarenlang in de makelaardij en vastgoed.
 • Een tijd heb ik een webshop met kinderkleding gehad.
 • In huis neem ik de meeste klussen voor mijn rekening.
 • Ik ben ontzettend trots op het bedrijf dat Dennis opgebouwd heeft en natuurlijk op mijn kinderen Cas, Floor en Mees!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.